Dizajnového Oscara získali aj Slováci, za obaly na čaj a víno

27.10.2014 Celý región

Trnava/Berlín 27. októbra (TASR) – V medzinárodnej súťaži Red Dot Design Award, ktorá je považovaná za "dizajnového Oscara", získali tento rok ocenenie aj Slováci.

Ocenené výrobky v medzinárodnej súťaži Red Dot Desighn Award

V súťaži, kde bolo prihlásených spolu 7096 projektov zo 49 krajín, získalo trnavské grafické štúdio Pergamen v kategórii Komunikačný dizajn najvyššie ocenenie za obaly čajov Mistral Spicy Tea a etikety vín Chateau Rúbaň.

"Pri navrhovaní obalu pre čaj sme sa teraz inšpirovali exotickými krajinami v Afrike a Ázii, ktoré sú veľkými producentmi korenín. Na prednej strane obalu je veľká silueta slona nesúceho šálku čaju s jemnou vintage textúrou," priblížil kreatívny riaditeľ štúdia Juraj Demovič.

Pri vínach bolo zase úlohou grafikov vytvoriť identitu vinárstva, ktorá by zdôrazňovala pôvod vína. Na každej etikete je nakreslený iný symbol typický pre južné Slovensko - konský záprah naložený senom, ovocné stromy, tradičná studňa, malá železničná stanica. "Každá dvojica fliaš vína jednej odrody spolu vytvára panorámu typickej rovinatej krajiny a minimalistická kompozícia vystihuje južanskú atmosféru pomaly plynúceho času," dodal Demovič.

Ocenenie Red Dot sa udeľuje v Nemecku pod záštitou Design Zentrum Nordrhein Westfalen od roku 1955 v troch kategóriách – produktový, komunikačný a koncepčný dizajn.
 

Vyberte región